ÚstínadOrlicíDnes.cz
ÚstínadOrlicíDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kultura se v Pardubickém kraji znovu dostala do popředí zájmu

14.07.2020
Po krajských volbách v roce 2016 byl na návrh 1. náměstka hejtmana Romana Línka na Krajském úřadu Pardubického kraje po osmi letech obnoven samostatný odbor kultury, sportu a cestovního ruchu. Kultura, která byla do té doby připojena k odboru školství, tak dostala nový impulz a spolu s možnostmi čerpání evropských dotací to přineslo do kraje do té doby nevídaný rozvoj aktivit a investiční činnosti v oblasti kultury a památek.
Rekonstrukce společenské části Domu hudby | Foto: pardubickykraj.cz
"Od ustavujícího jednání zastupitelstva uplynulo 1363 dní a snad mohu říci, že to bylo pro kulturu velice dobré období. Sešlo se tu několik příznivých okolností," uvedl Roman Línek a pokračoval jejich výčtem: "Jednak se mi povedlo získat špičkové odborníky, kteří radí Pardubickému kraji s rekonstrukcemi budov některých jeho kulturních institucí. Jsou to například architekti Ladislav Lábus, Josef Pleskot a Petr Všetečka a nyní i Eva Jiřičná, kteří se angažují v našich památkách v Pardubicích. Na hradě Rychmburk a zámku Bystré, které opouští sociální služby, spolupracujeme s architektem Václavem Girsou z ateliéru obnovy architektonického dědictví FA ČVUT, který je zároveň předsedou Českého národního komitétu Mezinárodní rady památek a sídel. Zapojeni jsou i jeho studenti. Tato taktika se začíná zúročovat. Další šťastnou hvězdou bylo zaměření výzev z evropských fondů a možnost poměrně velkého čerpání prostředků na rekonstrukci významných památek. I díky tomu už máme opravený Příhrádek a postavené nové depozitáře pro muzea v Chrudimi a v Pardubicích. Důležitá stavební etapa dotovaná Evropskou unií skončí příští rok na pardubickém zámku a přislíbená je i dotace na Automatické mlýny. Vzhledem k dobrému stavu ekonomiky, až do letošního jara, se nám dařilo investovat i z krajského rozpočtu, třeba do rekonstrukce společenské části Domu hudby v Pardubicích či Portmonea v Litomyšli. Za důležitou považuji i podporu určenou vlastníkům památkových objektů a organizátorům kulturních akcí. Celkové roční dotace pro kulturu a památky se podařilo z 23 milionů v roce 2016 navýšit na 40 milionů v roce 2019. Letos to bude i přes problémy s koronavirem také téměř 40 milionů korun," konstatoval Línek.

Muzea, galerie, knihovna
Pardubický kraj zřizuje šest příspěvkových organizací v oblasti kultury: Východočeské muzeum a regionální muzea v Chrudimi, Litomyšli a Vysokém Mýtě, Východočeskou galerii a Krajskou knihovnu. Vedle toho přispívá na provoz Komorní filharmonie, Východočeského divadla a souboru Barocco sempre giovane. "V našich kulturních a paměťových organizacích nyní pracuje 220 lidí. Příspěvek na provoz a investice z rozpočtu kraje vzrostl z 91 milionů v roce 2016 na 150 milionů v loňském roce. Letos logicky bude menší, okolo 125 milionů korun," sdělil vedoucí odboru kultury, sportu a cestovního ruchu Milan Novák.

Nově se podařilo prosadit vznik akvizičního fondu pro Východočeskou galerii. "Ta od roku 2017 dostává ročně jeden milion korun, který využívá na spolufinancování grantů od Ministerstva kultury pro nákup uměleckých děl. Za tu dobu se podařilo do sbírek galerie nakoupit a získat darem 173 děl v hodnotě téměř 13 milionů korun a doplnit tak trochu zanedbané fondy této sbírkotvorné instituce," připomněl další novinku Roman Línek.

Dotace na kulturu a památky
Největší kulturní akce v Pardubickém kraji od Smetanovy Litomyšle po Grand festival smíchu, které jsou zařazeny do dokumentu Tvář kraje, mají určité privilegium a své dotační příspěvky mají každoročně od Pardubického kraje garantované. Odbor kultury spravuje ještě šest dalších dotačních programů jak pro živou kulturu, péči o sbírky muzeí a galerií, které nepatří Pardubickému kraji, tradiční kulturu, tak i na památky. "Právě na památky se snažíme každý rok získat více prostředků, i když to samozřejmě při jejich množství nebude nikdy dost. U větších investic chceme podporovat subjekty, které mají nějaké další kofinancování a znásobí se výsledek prací. Z menších investic stojí za pozornost třeba pomoc při restaurování 55 křížků, božích muk a další drobné architektury v obcích i v krajině. V tom jsme mezi kraji zřejmě ojedinělí," konstatoval Roman Línek.

Počet významných památek roste
V uplynulých čtyřech letech vzrostl i počet významných památek v kraji. Na prestižní seznam UNESCO byla i za koordinační role Pardubického kraje a Romana Línka v roli předsedy Rady památky zapsána Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem. Národními kulturními památkami se nově staly Roškotovo Divadlo v Ústí nad Orlicí, Poutní areál Hora Matky Boží v Králíkách (Hedeč) s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, Poutní areál s kostelem Panny Marie Pomocné a jezuitskou rezidencí na Chlumku u Luže, Poutní areál s kostelem Povýšení Svatého kříže na hoře Kalvárie v Jaroměřicích a Larischova vila v Pardubicích. V současné době v kraji máme 20 národních kulturních památek, dvě památky UNESCO (Litomyšl, Kladruby) a dva nemateriální statky na seznamu UNESCO (masopustní obchůzky a české a slovenské loutkářství). "Vzhledem k důležitosti odkazu protifašistického odboje v kraji jsme podepsali spolu s městem Pardubice, Ministerstvem kultury a Čs. obcí legionářskou memorandum o spolufinancování obnovy Larischovy vily nedaleko popraviště Zámeček v Pardubicích a přispěli jsme 15 miliony korun na její postupnou rekonstrukci," sdělil Línek.

Nastartované projekty
V nejbližších týdnech bude dokončena obnova společenské části Domu hudby, jejíž prostory se stanou důstojnou první hudební scénou kraje. "Devatenáctého srpna tu pořádáme ve spolupráci s Konzervatoří a Komorní filharmonií den otevřených dveří, kdy chceme foyer a tři koncertní sály představit veřejnosti minikoncerty s příjemnou atmosférou," pozval vicehejtman Línek všechny zájemce.

Zásadní investicí kraje v končícím období bylo zakoupení hlavní budovy Winternitzových automatických mlýnů. Přestavba již začala a nových prostor Východočeské galerie se veřejnost dočká na Vánoce roku 2022. Na pardubickém zámku kraj dokončí v příštím roce celkovou rekonstrukci a Pernštejnskou expozici. "Letos na podzim se otevřou nové sály na prvním nádvoří a v zimních měsících bude zpřístupněna expozice numismatiky. Dále máme rozpracované projekty na společenskou část zámku, a to s Evou Jiřičnou a na návštěvnické centrum s Petrem Všetečkou," řekl Línek. Na ně by Pardubický kraj usiloval o evropské dotace vdalším období.

Pokračuje také dokončování depozitárního areálu v Ohrazenicích. Velkou výzvou bude vybudování nového prostorného centra pro technické muzeum Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě v areálu bývalé zemědělské školy v Poplerově ulici. "A nesmím opomenout také seriál akcí pod názvem 500 let renesance ve východních Čechách spojený s připomínkou úmrtí Viléma z Pernštejna v roce 2021, který jsme iniciovali a pozvali do něj celou řadu dalších aktérů," dodal Roman Línek.
Zdroj: Pardubický kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Vzdělávací program Začít spolu prosazuje individuální přístup ke vzdělání

Česká Třebová - Hejtman Martin Netolický navštívil Základní školu zítřka v České Třebové. Jedná se o soukromou vzdělávací instituci, která učí děti na základě vzdělávacího programu Začít spolu. V tuto chvíli školu navštěvuje 12 dětí, avšak ...

Líšnice na Orlickoústecku řeší bezpečnost dopravy. Pomůže společný projekt s krajem

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý 12. března Líšnici, která se nachází přibližně tři kilometry od Žamberka na silnici směr ...

Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, Pardubický kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravo ...

Svah u Brandýsa nad Orlicí je už z části zabezpečený, auta by po silnici měla jezdit nejpozději do konce dubna

Sesuvy kamení a pády stromů z nestabilního svahu ohrožují silnici III/3123 u Brandýsa nad Orlicí, která je v tuto chvíli zcela uzavřená. Díky spoluprá ...

ČEZ Akademie opět vyráží s roadshow o úsporách za zákazníky. Do léta objede 20 měst po celé ČR

Zkontrolovat správnost nastavení záloh, probrat možnosti, jak uspořit co nejvíc za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či tepelného čerpadla, ...





Pátek 29.3.2024
Pardubický kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes